Frequently asked questions
 • Tips om Munvård

TIPS OM MUNVÅRD

 • Tandhygiensproblem

  Dålig andedräkt

  Dålig andedräkt är ett dagligt problem för många. Den dåliga lukten beror på bakterier som växer på tungan, mellan tänderna och på tandköttet. Starkt doftande mat som vitlök och ost kan även påverka dålig andedräkt.

   

  Genom daglig munhygien kan dålig andedräkt motarbetas. Borsta tänderna två gånger per dag i minst två minuter och glöm inte att även rengöra din tunga, då de flesta bakterierna finns på den.

   

  Vademecum har utvecklat produkter som hindrar dålig andedräkt och ger en långvarande fräschhet. 

  Plack

  Plack är känt som en bakteriell biofilm som byggs upp på tänderna. Denna biofilm är gjord av bakterier, sockerpolymerer, saliv och matkomponenter. Bakterierna gör matrester till syror som mjukar upp emaljen och orsakar karies. Dessutom utsöndrar bakterierna substanser som irriterar tandköttet och kan orsaka inflammation.

   

  Genom att borsta tänderna noggrant med tandkräm motverkar man att plack uppstår. Om placken inte tas bort ordentligt kan biofilmen mineraliseras, vilket orsakar tandsten. Daglig munhygien kan stödjas av munvatten, för extra skydd mot plack och tandköttsproblem.

  Tandsten

  Förhårdnad plack, som byggs upp genom samling av mineraler från saliv, kallas tandsten och har en gul-brun färg. Det ser inte bara dåligt ut, tandsten kan även leda till att mer bakterier lagras i munnen, vilket i sin tur kan leda till tandköttsinflammation.

   

  För att undvika plack ska tänderna borstas två gånger varje dag i minst två minuter med fluortandkräm. Det är också bra att använda tandtråd. Även tuggummi har en bevisad tandvårdseffekt, eftersom det aktiverar saliv som balanserar pH-värdet och motverkar att tänderna blir attackerade av syror. 

  Uppkomsten av hål i tänderna

  Karies kan ses som en sjukdom i munhålan. På grund av nedbrytning av näringsämnen som ger upphov till karies, exempelvis sackarider genom bakterier i munnen, produceras syror som leder till att den bakteriella plackens pH-värde sänks. Emaljen, som är det yttre lagret av våra tänder, består till största delen av hydroxiapatit. Även om hydroxiapatit är det hårdaste ämnet i vår kropp så mjuknar vid ett sänkt pH-värde och blir mer benäget till attacker. Detta resulterar i en kontinuerlig försvagning av emaljen och förekomsten av små hål, vilket är början till kariesbildning. Hålen är perfekta tillväxtområden för bakterier, vilket påskyndar bildningen av karies.

   

  Det är vetenskapligt bevisat att användningen fluortandkräm motverkar bildandet av karies genom tre mekanismer: 

  • Hämning av avmineralisering
  • Förbättring av remineralisering
  • Hämning av bakteriella enzymer 

  Vetenskapliga studier har bevisat signifikanta anti-karieseffekter genom användning av tandkräm med innehåll över 1000 ppm fluor. På Vademecum är vi hängivna att följa detta vetenskapliga råd. För en noggrann anti-karieseffekt, innehåller alla Vademecums tandkrämer för vuxna maximal koncentration på 1450 ppm fluor. Tandkrämer för barn under 6 år följer tandläkares rekommendation om en lägre fluorhalt på 500 ppm. Genom detta tar vi hänsyn till att många barn ofta får fluortillskott eller till och med sväljer tandkräm. 

  Tandköttshygien

  Förutom att vara ängslig över hål i tänderna, är de flesta rädda för tandköttsproblem. Tandköttsinflammation är det vanligaste tandköttsproblemet, vilket är en inflammatorisk reaktion av tandköttsvävnad som orsakats av bakterier på grund av dålig munhygien. Tandköttsinflammation kan upptäckas genom typiska inflammatoriska tecken som svullnad och rödhet, ökad känslighet och tendens till att blöda även vid mjuk mekanisk beröring som tandborstning. Även om en bra munhygien hjälper reducera tandköttsinflammation, så kan en obehandlad inflammation av tandköttet påverka omgivande vävnad negativt och kan i värsta fall bli kronisk.

   

  Vi på Vademecums laboratorium lyssnar noga på våra konsumenters synpunkter och utvecklar tandkrämer som hjälper konsumenten att minska risken för tandköttsinflammation.

 • Tandvårdshälsa

  Fluor

  Fluor hjälper till att motverka karies och hämmar avmineralisering samtidigt som den främjar remineralisering och ökar emaljens kemiska motståndskraft. Dessutom hindrar fluor beläggningen av skadliga bakterier på tandytan och motverkar deras tillväxt. Många studier bevisar fluors positiva effekt på tänders hälsa. Användning av fluortandkräm rekommenderas av både tandläkare och Världshälsoorganisationen. 

   

  Tandborstning

  Vägen till hälsosamma tänder:

  • Borsta tänderna två gånger per dag, i minst två minuter. Borsta varje tand noggrant. 
  • Innan du borstar tänderna, använd tandtråd för att ta bort matrester från springorna mellan tänderna. 
  • Håll tandborsten i en 45°-graders vinkel och borsta i cirkulära rörelser.
  • Använd munvatten regelbundet för att ta bort bakterier från gömda platser samt skydda mot dålig andedräkt. 
  • Ät en hälsosam och balanserad kost. För mycket sur eller söt mat kan angripa tandens emalj.
  • Efter intag av syrahaltig mat - vänta en timme innan du borstar tänderna, så att du inte sliter bort den uppmjukade emaljen. 
  • Besök tandläkaren regelbundet för att kolla upp dina tänder och få dem professionellt rengjorda.

  Munvatten

  Munvatten, eller munskölj, är en effektiv hemmaprodukt som förbättrar munhygien. Munvatten skyddar mot plack, motkämpar bakterier och försäkrar om en lång tids fräschhet. Munvatten är alltså ett perfekt komplement till tandborstningen. 

   

  Whitening-tandkräm

  Whitening-tandkräm innehåller milda polermedel, som exempelvis vattenhaltig kiseloxid eller aktiva ingredienser med fläckborttagande egenskaper. Dessa slipmedel löser upp fläckar som orsakas av intag av mörka drycker, exempelvis te, kaffe och rött vin, eller rökning. Genom att ta bort dessa fläckar så blir den gula ytan ren och dina tänders naturligt vita färg kommer tillbaka. 

   

 • Ingredienser

  Tandkräm med naturliga ingredienser

  Utöver fördelarna av en vanlig tandkräm kan naturliga ingredienser stödja den naturliga hälsan av både kropp och mun. Många av Vademecums ingredienser, som timjan och eukalyptus, används i medicinska produkter och bidrar till en naturlig välmående känsla.